De Oude Haven heropent deuren als Libanees restaurant: ‘De Libanese keuken is waanzinnig lekker’
• 12 dec ’23
• Rachel Vieth
Peter Vlug. Foto: Indebuurt Apeldoorn.
De Oude Haven in Apeldoorn kreeg onlangs een nieuwe bestemming: het bruine café veranderde in een Libanees restaurant. Eigenaar Peter Vlug denkt dat ze zich kunnen onderscheiden met hun duurzame manier van koken: “Wanneer we een voorbeeld kunnen zijn qua duurzaamheid én je hebt lekker gegeten, dan is ons doel bereikt”.
Het restaurant is nog maar net geopend, daarom is het nog afwachten hoe het gaat lopen. Toch is Peter niet ontevreden over de eerste weken. “We zijn natuurlijk net open, maar het gaat boven verwachting. Verrassend leuk. Het is best wel een inspanning om het allemaal overeind te krijgen. Het was geen Libanees restaurant, maar een pub met een klein keukentje. We hebben nu een grote keuken middenin in de ruimte gezet, we wilden echt restaurant een hele andere missie en bestemming.”
De Oude Haven. Foto: Indebuurt Apeldoorn
Een lot uit de loterij Het pand was eerst een pub. Er werd twee maanden geklust om het tot een Libanees restaurant te maken. De inrichting? Die kwam op een bijzondere manier in Apeldoorn terecht. “Ik wilde graag een Libanees restaurant, maar hoe richt je dat in? In Libanon eten ze op straat, of in mooie paleizen met zuilengangen. Uiteindelijk was het eerste resultaat op Marktplaats al raak: inboedel restaurant te koop. Het ging om het allereerste Libanese restaurant in Nederland dat na 47 jaar moest stoppen. Van de vorkjes tot aan de servetten en van de schilderijen tot aan de lampen: alles heb ik overgenomen. Op zaterdag hadden
ze een afscheidsfeest en op zondag konden we alles ophalen. We hadden meteen de ouderwetse Libanese look. Een lot uit de loterij.”
Lees verder onder de foto >
Het interieur dat Peter overnam van een oud Libanees restaurant. Foto: Indebuurt Apeldoorn.
Liefde voor Libanon
Peter komt zelf niet uit Libanon, toch wilde hij graag de Libanese keuken in Apeldoorn introduceren. “Ik heb een handelshuis in Libanon. Een van de dingen die zo stoer is aan Libanon, is het menu. Dat wilde ik heel graag in Nederland introduceren. Ik zocht steeds naar een geschikte plek in Nederland om dit te doen. Ik wilde een mooie etalage voor de
koffie, de wijn en het lekkere eten. Even later dacht ik: waarom wachten op een klant, als ik zelf de klant kan zijn? Ik deed het echt om humanitaire redenen om de mensen daar te helpen met export.”
Maar niet alleen de liefde voor Libanon speelt een rol, het eten is ook nog eens ontzettend lekker én gezond. “Ze hebben een superwaanzinnige keuken. Er wordt zelfs gefluisterd dat het misschien wel de gezondste keuken is van wereld. De basis van een Libanese maaltijd is olijfolie en citroen, in combinatie met kruiden en een beetje vlees. Je krijgt daardoor een hele andere basis, die erg lekker is.
Het Libanese eten. Foto: indebuurt Apeldoorn.Het interieur.
Foto: indebuurt Apeldoorn.
Het Libanese eten. Foto: indebuurt Apeldoorn.
Het interieur. Foto: indebuurt Apeldoorn.
Unique selling points
Peter denkt dat ze zich op verschillende manieren kunnen onderscheiden. Een manier daarvan is duurzaamheid. Hij vertelt: “We hebben vijf unique selling points. Vijf dingen die in Libanon heel gewoon zijn, maar in Nederland wat minder. Ten eerste is dat de voorkeur voor cash betalen. Daarnaast willen we heel weinig tot geen plastic gebruiken. We zijn heel bewust bezig met het scheiden van ons afval. Ten derde eten we geen varkensvlees. Dat is een statement aan de industrie en volgens ons aantoonbaar gezonder. We serveren daarnaast ook koosjer eten, dus geen insecten. En tot slot willen we geen gebruik maken van genetisch gemanipuleerd eten: geen druiven zonder pit of rechte komkommers.
Wanneer we een voorbeeld kunnen zijn en je hebt lekker gegeten, dan is ons doel bereikt.”
Het duurzame aspect komt ook terug in het gebruik van schapenvlees in de gerechten.
“Veel mensen vinden schapenvlees stinken, dat eten ze liever niet. Schapenvlees is heerlijk, maar de Nederlandse schapen zijn niet lekker – doordat ze veel slecht voer krijgen en het een hele snelle industrie is geworden. Herder Jeroen op de Kootwijkerheide heeft wilde schapen die de hele winter buiten staan. Die krijgen geen hormonen en medicijnen, maar grazen over de heide. De schapen worden na een aantal jaren pas geslacht. En dat vlees is paradijselijk. We willen ernaar toe dat je dat vlees bij ons kunt eten. Met mate, want Libanees is vooral een klein beetje vlees, veel groente én kruiden.”
Lees verder onder de foto >
Het Syrische personeel in de keuken.
Een mooie plek aan het water
De plek aan het Kanaal is prachtig. Peter zag de charme jaren geleden al. “Toen ik vijftien was heb ik op de Detailhandel-school aan de overkant gezeten. Mijn ouders woonden in Voorthuizen, dus ging ik drie jaar lang met de bus op en neer. Altijd liep ik langs De Oude Haven richting het station of de Markt. Ik vond het zo’n ontzettend leuk plekje. Toen was ik vijftien, nu ben ik 66. Dus ruim vijftig jaar later dacht ik: nu moet ik deze kans wagen.”
Dromen en doelen
Opvallend is dat het restaurant in het weekend gesloten is. Daar zit een mooie reden achter, die onderdeel is van de doelen die Peter heeft voor het restaurant. “Allereerst wil ik graag dat mijn personeel gelukkig is. De klant is koning, maar het personeel is keizer.
Daarom zijn we in het weekend gesloten. Daardoor hoop ik dat mensen lang bij ons willen blijven werken. In het weekend kunnen ze naar familie en gewoon leven. We zijn zuinig op ons personeel. Ten tweede willen we uitblinken in duurzaamheid, dus heel groen zijn. En tot slot hoop ik dat het een winstgevend bedrijf wordt en blijft. Dat is echt een droom.”